středa 20. července 2016

prečítané léto (3. cestovatelský týden a naše knížky)

Nevím, jestli vám to třeba taky neuteklo jako mě, ale tohle léto může být "prečítané". Více o něm si můžete přečíst tady: http://citajmesispolu.sk/precitaneleto/ a nebo rovnou vlézt do hlavního stanu tady: https://www.facebook.com/groups/precitaneleto/

Včera jsem nám připravila knížky na tento týden...
 Nepředpokládám, že bychom za necelý týden přečetli všechny, spíš myslím, že si budou postupně vybírat. A některé určitě stihneme několikrát.
Knížek je taky víc, protože ne všechno, co zajímá Antonína, baví i Františka. A tři knížky máme rozečtené. Některé jsou víc prohlížecí a z některých stačí číst jen vybrané kousky.
 Bedýnku jsme si přivezli z maringotky, v zimě v ní bylo dřevo. Hodí se hlavně proto, že ještě doma nemáme dětskou knihovnu a tak se roztahané knížky z krabic válí všude po domě. Vůbec často dělám, že vyberu hlavně Toníkovi víc knížek a on si z nich pak vybírá ještě sám. Takže dnes ráno si hned oba vytahovali a už se četlo...
 Juraj Horváth: Dlouhý, Široký a Bystrozraký/Nejmenší pohádky od Baobabu. Cesta prince a jeho podivných přátel za princeznou...
 Šárka Krejčí/Anastasia Stročkova : Nezbedný semafor. Mikroliška od Běžílišky. Téma básničky není ani tak cestovatelské, zato dopravních prostředků v Nastěnčiných obrázcích najdete spoustu.
 Miro Stacho : Mašinky(Albatrosmedia) Aktuálně Františkova nejčtenější knížka. Tedy spíš nejprohlíženější. Prohlídnete si třeba, jak vypadá elektrická mašinka Bobina.
 Václav Kabát/Kristián Suda : Letíme plujeme vezeme se (Albatros) Také moc oblíbené leporelo. Dědeček veze vnoučka na kole na hrad, kluci si dělají lodě z necek nebo si postaví kárku a vůbec taková letní je.

 Moomin Characters: Muminek a noční dobrodružství (Argo) Muminí rodina se tu hlavně balí na cestu lodí. Když má konečně sbaleno, tak, že se na loď pro věci skoro nevejdou, je už večer. Přece se nakonec vydají na cestu. Tuto knížku a jí podobné vyžaduje František často.

 Eva Maceková : 12 Hodin s Oskarem. Prohlížecí retrokrása o cestě malého Oskara za školní taškou. Spousta úkolů, prohlížení i témat k povídání.

 Tove Janssonová : Mumini Cesta za tatínkem. Moje milovaná. Tu myslím budeme mít přečtenou brzo...
Kdybych si měla vybrat tento týden jednu, byla by to tahle. Nepochybně.


 Ivan Binar/Andrea Tachezy : Bořivoj a blecha Fló (Albatros) Cesta kolem světa s malou bleškou v nose.
 Dost teď prohlížíme mapy i atlasy. Ráda bych během tohoto týdne připravila mapu pro hledání pokladu.
 Průvodce, Atlas, Cestopis a pohádky ze Šumavy.
Olga Černá/Michaela Kukovičová : To je Praha (Baobab) Náš nejmilejší průvodce Prahou. Dost se těším, že si tam po čase uděláme výlet. Už z nás budou turisti!
Oldřich Růžička, Iva Šišperová/Tomáš Tůma, Kateřina Hikadová, Pavla Kleinová, Zuzana Musilová, Zuzana Selingerová : Atlas světa pro děti (B4U Publishing) Krásné velké mapy a čeští autoři!
Marc Boutavant : Mouk (Axióma) Tento cestopis kluci milují. Více jsem vám ukazovala tady: http://vrzuza.blogspot.cz/2015/02/m-e-d-v-i-d-e-k-m-o-u-k-na-kole-kolem.html
Roman Kozák/Jelena Tesařová : Pohádky ze šumavských lokálek (Dr. Radovan Rebstock) Knížku jsme si přivezli loni z naší cesty po Šumavě.
 Vedle knížek si pravidelně čteme nebo vyprávíme z Bible. Večer před spaním. Zrovna jsme četli putování Izraelců pouští. Moc se mi líbí právě tahle převyprávěná pro malé děti.
Sally Lloyd - Jonesová/Jago : Bible vypráví o Ježíši (Návrat domů) Jsme nadšení z ilustrací i z poutavého a vtipného převyprávění.
 Jiří Kahoun/Aneta Františka Holasová : Pidibabka z Brd (Albatros) Tuhle knížku čteme už delší dobu, pomalu ale jistě. Většina našeho cestování je pěšky po Brdech. Takovou chaloupku jako mají trpasličí babka s dědečkem, to by se nám líbilo...
 A nakonec náš velký knižní objev.
Marka Míková/Miro Pogran : Varvara Kniha o velrybím putování (Fantasos)
 Ještě ji nemáme dočtenou, začíná o tom, jak se velrybátko ocitne v břichu své maminky...
až ji dočteme, určitě ještě o ní napíšu...

Zítra o tom, co čtu cestovatelsky já tento týden.
Brzy snad i o mapě a autíčku.

10 komentářů:

  1. Krásný cestovatelský výběr! I sezeníčko pro pidimužíčky:).
    I to velrybí putování vypadá překrásně, to je asi něco pro Vás co:)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak "prečítané léto" jsem taky zaregistrovala, moc hezký nápad:). Je Zuzi někde program na jednotlivé týdny i jinde než fcb? Ten já nemám. Někde jsem ten přehled viděla a teď ho nemůžu najít...

      Vymazat
    2. jo!ale myslím že tobě by se velrybí putování taky moc líbilo. je to nádherně poeticky a poutavý a nechybí ani jak se jonáš modlil v útrobách velké ryby...

      děkuju a moc zdravím indiány i toho v jeskyni:)

      Vymazat
  2. Moc pěkné knížky, Zuzko. Čteme, rádi a hodně. Náš nejmenší si zavedl "čtenářský denník", kam si kreslí své ilustrace k přečteným knížkám.
    Co se "prázdných dětských hlaviček" v září týče: nevidím to až tak černě. Zapomínání je přirozená očista nervové soustavy. Něco zapomeneme, a něco nového se naučíme. Děti třeba zapomenou násobilku, ale naučí se lézt na stromy, rozdělat oheň, postavit stan, plavat, jezdit na kole, domluvit se s kamarády... Psychomotorický vývoj, jak já jej vnímám, znamená, že bez rozvoje motoriky se nemůže pořádně rozvinout ani psychika. Dítě si musí věci osahat, vyzkoušet, zažít neúspěch i úspěch při zkoumání světa. Tyto zkušenosti se mu zapíšou do paměti hluboko, a v budoucnu ovlyňují jeho chování. Léto je báječný čas, kdy se dítě může věnovat všemu, co v průběhu šk. roku nestíhá. Hlavně, ať jej nepromarní před televizí nebo u počítače...


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! i když my máme rádi i ty pohádky:)jen nesmí přerůst přes hlavu!kolik je nejmenšímu?že bychom taky začli s deníkem?:)

      Vymazat
    2. Teď mu bylo 7. Ke svým ilustracím si píše název knihy, jméno spisovatele a ilustrátora. Knížky z edice První čtení si už umí přečíst sám. Od dubna jich zvládl rovných 10. Někdy je čte nejdřív sobě a pak mně nahlas. Protože "mami, tohle je opravdu moc pěkné, to musíš slyšet" :o)
      Moc mu do toho nezasahuji, organizuje si to sám. A také hodně opakuje po braších. I ten čtenářský denník vznikl náhodně. Když přečetl svou první knihu, ptal se, zda má o ní napsat referát. Málem jsem spadla ze židle...

      Vymazat
  3. Jéj, nočné muminovské dobrodružstvo nepoznám! A to som si myslela, že mám už prečítané všetko o Muminovcoch, čo vyšlo (aspoň teda v mne zrozumiteľných jazykoch (slovenčina, čeština)).
    Musím sa po nej poohliadnuť! To bude krásne čítanie na leto. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to pro batolata spíš knížka, ale nakonec je fain, že vzniklo i něco muminkového pro malé, i když už ne od Tove...

      Vymazat

těší mě!