pondělí 5. května 2014

p a m p e l i š č í


...obyčejně recepty čtu, nepíšu, ale toto zmíním. Inspirace tu a tu. Nakonec náš recept na Pampeliškový sirup. Je výborný do šťávy, měli jsme ho na lívancích i v čaji. Protože jiný než pravý včelí med neexistuje(jak říkal mému muži učitel v přírodopisu), tak toto je pravý pampeliškový sirup:)
 Najděte si krásné rozvité pampelišky, natrhejte jich plný malý košík.(a přidejte tři snítky máty a tři meduňky)
 Z košíku je oklepejte na utěrce, ať mají případní brouči šanci vyklidit prostor!
 Dejte do hrnce, zalijte 1,5 litry vody a přidejte jeden nakrájený(dobře omytý, chemicky neošetřený) citron a louhujte 24 hodin pod pokličkou. Pak přes plínku hadrovou(nebo plátýnko) přefiltrujte obsah hrnce, květy i citrony dobře vymačkejte! Přidejte 1kg plus tři lžíce třtinového cukru a vařte na mírném ohni za občasného zamíchání 2 hodiny. Hotovo, zazátkovat nebo do skleniček. Fakt veliká dobrota!


 Jo ještě jsme zkoušeli kapari, ale ještě neochutnali, tak nemohu zatím referovat. Jsem zvědavá.

18 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. :)původně to měly být úplně pampelišky, ale pak jsem se na to vybodla:)

      Vymazat
  2. Zuzko, díky! Když to tak čtu, hrozně mě láká zkusit ho udělat zasyrova - přesně podle postupu, jen nevařit (je mi těch pampelišek vždycky nějak líto). Nenarazila jsi na něco takového, když jsi hledala inspiraci?
    Děláme v podstatě stejným postupem - bez vaření - z bezových květů a pár měsíců určitě vždycky vydrží...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele já myslím že to je určitě stejné, je fakt, že nám to tak chutná, že příště ani nebudeme muset vařit,protože to hned vypijeme!(a to jsem teď pila jen a jen vodu:))

      Vymazat
  3. já dělám taky bez vaření jako bezový... ale nemívám takto krásné etikety...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jak mám příležitost něco čmárat...:)určitě příště zkusíme bez vaření!

      Vymazat
    2. Díky, tak to se do toho taky pustíme. Jen jsme dnes posekali, tak musím chvilku vydržet ;)

      Vymazat
  4. To je krása...
    Zítra vyrážím na pampelišky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jú pak napiš jak to dopadlo! asi to byla nutnost, máme všude a všude pampelišky:)(a vůbec nebylo poznat, že jsme jich desítky rozfoukali a stovky natrhali:)

      Vymazat
  5. parada! mnam, na kapari som zvedava aj ja, ked otvorite, musis o tom napisat :)
    ked som bola mala, nemala som rada zltu - ako jedinu farbu. nechapem preco, teraz som z nej unesena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)já zas nesnášela modrou, začala se mi líbit až před dvěma lety!:)taky jsem zvědavá, napíšu ti!a taky by mě zajímalo jak jste zvládli stěhování a jak se vám daří a vůbec!!!
      (máme na sebe vůbec číslo?se zeptám áky:)

      Vymazat
  6. Jéjej, taky jsem vařila. A povedl se! Večer s čajem a "papmeluchovým medíkem" je ten pravý relax.
    Pohodový den,
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vám taky!:)za chvilku budeme muset udělat další várku!:)

      Vymazat
  7. Ty etikety!! Nádhera...
    A zrovinka(teda skoro:-) takový vařili Č+Č v dubnovém Sluníčku, akorát mu klíďo píďo říkali med :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to se musím podívat v antikvariátu na dubnové sluníčko!kolikrát už jsem si říkala, jestli není čas začít s časopískama pro děti!takže za tebe:je sluníčko nejlepší?já osobně miluju Makovici, ale to je pro školáky...:)

      Vymazat
    2. Ne, ne, to bych říct nemohla, že je Sluníčko nejlepší, určitě alternativnější časopisy jsou výtvarně (asi i obsahově) lepší, ale...když do něj můžu psát medvědí příběhy, mám ho teď oblíbené :-))

      Vymazat
    3. a nějaké tipy na ty výtvarné by byly?:)jen co pojedeme vláčkem do mokropes, tak se po sluníčkách podíváme:)jsem zvědavá,co medvědi vymýšlejí!(když se zrovna s Toníkem nepatlají na mikině:))

      Vymazat
    4. :-) já bych si došla vybrat do Minoru...

      Vymazat

těší mě!